keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Ruotsi vs. Suomi vs. muu maailma

Swedish style - olette varmaan törmänneet.  Mikä se on se juttu, joka tekee jostain kokonaisuudesta 'Swedish' tai 'European' mutta valitettavan harvoin 'Finnish'.  Miksi?

Esimerkkejä
Ei ole

On  (pohjoismainen)


Ei ole


On


Ei ole

On
Tämä pohdintana sille, että mikä sitten olisi suomalainen tyyli. Minusta se ei ole Eero Aarnion poni tai muu vastaava ikoni. Ei kait se myöskään ole  'vain huippudesign merkkejä meillä' -tyyli. Eikä yksi Marimekon pöytäliinakaan tyyliä tee. Suomalaiset arvostavat käytännöllisyyttä, mikä tietenkin karsii koriste-esineillä täytetyt sivupöydät pois. Sitten meillä on astiankuivauskaapit, joka tuo oman leimansa keittiöön. Mutta mikä on, vai onko mikään?

2 kommenttia:

  1. Suomalaista tyyliä kai pidetään pekistetympänä. "Skandi-tyyli" on aavistuksen pehmeämpää muotokieltään, kuoseiltaan ja väreiltään. Aika yleistyksiä kuitenkin.

    Amerikkalaissa ohjelmissa huvittaa, kun puhutaan "eurooppalaisesta" tyylistä. Aika laaja yleistys.

    VastaaPoista
  2. Näin sen itsekin näkisin, mutta joskus tuntuu, että siinä pelkistyksessä mennään pikkuisen liian pitkälle. Tästäkö syystä 'suomalainen tyyli' saa maailmalla niin hirveän paljon vähemmän mainintoja kuin ruotsalainen tai skandinaavinen tyyli. Jos todellisuuden ja pelkistetyn tyylin välillä vallitsee hirveän suuri kuilu niin että yksinkertaisuutta ihannoidaan kyllä, mutta käytäntöön se ei siirry. Onko se taas sitten syynä, että meiltä puuttuu laajemmassa mielessä 'oma' tyyli, en tiedä.

    Sinun oma blogisi oli muuten ihanaa luettavaa! Kiitos kommentista ja linkistä :D

    VastaaPoista