keskiviikko 3. marraskuuta 2010

The beautiful

... oli Ruotsin kuninkaallinen pari, jos joku heidät näki. Valkoinen kotelomekko ja mustat nilkkurit, wau!

Mutta tuo valtamerentakainen vaali jännittää enemmän.

Meillä oli viikonloppuna vieraita Michiganista. Nuoruuden ystävä, sitä tyyppiä, jonka kanssa juttu jatkuu siitä, mihin viimeksi lopetettiin 10 v sitten. Politiikasta.

USAssa oli viime viikolla lehdistössä ollut suurena uutisena meidän hieno koulujärjestelmä. Opettajat kuuluvat akateemisesti koulutetuista ansiotulojen perusteella ylimpään 20 %:iin. Ryhmät ovat pieniä, n. 18-20 oppilasta. Opetus on laajaa ja oppimistulokset on hyviä. Kaksi viimeistä pitävät paikkansa, kaksi ensimmäistä ei. Ryhmät ovat suuria, mutta hirveän pätevät ja asialleen omistautuneet opettajat tekevät ihmeitä.

Kieltämättä tätä oppimista tehdään heikoimmin edistyvien tahdissa; tasoryhmiä ei ole. Etuna on, että näin maksimoidaan heikoimpien oppimistulokset (ei leimautumista jne), mutta lahjakkain joukko turhautuu ja taantuu. Näin siis yleisesti; meillä on erikoiskouluja ja varsinkin yläkouluissa opettajat pystyvät antamaan lisämateriaalia asioista kiinnostuneille.

Meidän koulujärjestelmä on hyvä. Kokonaisuutena ihan oikeasti hyvä. En vain tiedä, onko se niistä syistä hyvä, mitä USAssa esitettiin. Tietääkö kukaan.

Mutta USAlainen vaalijärjestelmä on hyvä. Muistatte, kuinka Bush voitti monellako äänellä, muutamalla kymmenellä? Kun ääniä annettiin yli 100 000 000 (sata miljoonaa)? Vähän epäilyttävää, eikö totta.

Mutta Alaskassa, siis siellä, mistä Sarah Palin on kotoisin, oli jännä tilanne. Senaattorin paikasta kilpailee käytännössä republikaanien virallinen ehdokas ja demokraattien virallinen ehdokas. Paitsi Alaskassa. Palinin tiukasti tukema Joe Miller oli republikaanien oma ehdokas. Kansa halusi toisin, se kirjoitti käsin vaalilippuihin Murkowskin nimen. Ja näin ollen Lisa Murkowskilla on mahdollisuus voittaa äänestys, olematta siis itse virallisesti ehdokas.

Ajatelkaapa samaa kansan vallan kunnioitusta ja virallisen järjestelmän ohitusta Suomessa. En osaa kuvitella.

Kannattajille opetettiin, miten tavata Murkowski oikein. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti