maanantai 28. toukokuuta 2012

Työvoitto

Viime viikolla ratkesi projekti, joka on ollut auki pidemmän aikaa. Työpaikan vaihto. Uusi työsopimus allekirjoitettiin, vanha irtisanottiin. Elämä hymyilee, aurinko paistaa!

Jälkiviisaasti ja nostalgisesti:

Nelisen vuotta sitten soitti head hunter. Hän tarjosi runsaasti subventoitua pestiä insinööritoimistossa. Tämä meni täysin tunteella: vaikka järki sanoi toista, fiilikset ei olleet hyviä, loppujen lopuksi paikka tarjottiin sille toiselle.

Pari vuotta sitten aloin hakea paikkoja systemaattisemmin. Pari unelmapaikkaa tuli vastaan.  Muutamat paikat oli mielenkiintoisia. Lähetin lukuisia hakemuksia ja kävin monissa haastatteluissa. Kaukaisin oli Göteborgissa.

Jotakin tuli opittua.

1. Kun joku kiinnostava paikka tulee vastaan, selvitä yrityksestä kaikki mahdollinen. Nettisivut, tilinpäätökset, vuosikertomukset, puskaradio. Mikään tieto ei ole liian vähäinen.

2. Ihastu yritykseen. Joskus se tapahtuu heti, joskus vähän myöhemmin. Mutta keräämällä tuota tietoa selviää, oletko oikeasti ihastunut vai vain 'no katsotaan nyt tämäkin kortti'. Kun on haastateltavana, on iso ero siinä, onko oikeasti kiinnostunut yrityksestä vai katsooko sen vain nätiksi lisäksi omassa cv:ssä.

3. Kun olet luonut tämän positiivisen tunnesiteen mahdolliseen tulevaan työpaikkaasi, tee selväksi, mitä juuri sinä voit antaa sille. Mikä on sinun tuoma lisäarvo. Aina on pätevämpiä, kokeneempia, kielitaitoisempia. Omassa osaamisessa pitää olla jotain sellaista, joka tekee juuri sinusta ainutlaatuisen ko. hommaan. Minulla oli haasteelliset lähtökohdat; ei minkäänlaista koulutusta alalle (vain työkokemuksen kautta hankittua), paljon lapsia, ja vielä harrastuksia. Red flags!!

4. Soita rekrytoijalle. Myy itsesi haastatteluun noilla argumenteilla, jotka juuri selvitit. Joidenkin rekrytoijien kanssa työskentely oli suorastaan mukavaa. Mutta sehän ei riitä, että rekrytoija on vaikuttunut, päätöksentekijän pitää olla myös.

5. Pukeudu. Haluat antaa tietenkin ensivaikutelman, mutta tärkeämpää on, että pukeutuminen toimii myös sisäisesti. Fiksuissa vaatteissa olet fiksu ja puhut fiksuja.

Ostin FilippaK n mustan puvun. Pukupakkoa ei täällä työpaikalla ole, joten aina haastattelupäivinä naamioiduin ensin omiin töihin casual -vaatteilla, sitten vaihdoin vaatteita keskustan parkkihalleissa ennen ja jälkeen haastattelujen. Hullua hommaa, josta joku satunnainen parkkiasiakas on voinut saada hetken ilon.

6. Haastattelussa älä epäröi tuoda esille osaamistasi ja soveltuvuuttasi tuohon työhön. Opin kertomaan todella lennokkaasti, kuinka sisäiset asiakkaat saadaan sitoutettua numeraalisiin tuloksiin ja niistä raportointiin. Huh. Mutta, kun on ihastunut johonkin, sitähän on valmis tekemään mitä vain, jopa kehumaan itseään. Tämän takia kotiläksyjen teko on tärkeää; sinun pitää tietää, mistä puhut, kun pitää puhua innostuneesti.

7. Älä ikinä sano mitään negatiivista edellisestä tai edellisistä työpaikoista. Vaikka pomo ahdistelee seksuaalisesti, sinä olet hankala tyypi, jos valitat siitä. Oma kantapää on hellä; harva työpaikka niin mahtava on, ettei vanhasta tarvita yhtään työntöapua . Sorruin joskus arvostelemaan tanskalaisten taipumusta käyttää omaa kieltään 'ruotsina' ja 'kyllähän te tämän ymmärrätte'. Virhe.

8. Palkasta ja eduista pitäisi pystyä puhumaan siten, että optimoit oman korvauksen. Tässä en ole ikinä onnistunut, onneksi uusi paikka katsoo liksan paperista.

Työnhaku on hirveän rankkaa puuhaa, mutta enemmin tai myöhemmin se palkitsee. Kannattaa uskoa, itsellä epätoivo iski monta kertaa. Mies auttoi paljon 'no jos susta tuntuu, että olet täydellinen luuseri, niin ei voi mitään, koska kukaan muu ei ajattele siten'. Minun piti ympäröidä työpöytä 'you are the best' lappusilla, että selvisi joistain kuopista. Itsetuntemus tosiaan lisääntyi, mikä tietenkin on positiivista sekin.

2 kommenttia: