perjantai 30. joulukuuta 2016

Mitä päätettiin: pysäköintimaksut tulevat


 
Tässä oli ennen (ilmainen) parkkipaikka. Kohta korkea kerrostalo.


Marraskuussa valtuusto päätti selvittää, miten ensin Tikkurilan, sitten muiden vantaalaisten keskustojen pysäköinnin voi muuttaa maksulliseksi - ensimmäinen tunti ilmaisena.

Kukapa pysäköinnistä haluaisi maksaa ja ilmaisesta pysäköinnistä luopua.

Mutta.

Suurten kaupunkien keskustassa ei missään pysäköidä ilmaiseksi. Nopeakin visiitti Stokkalle maksaa paljon. Jos auton jättää parkkiin työpäivän ajaksi, se maksaa kymppejä. Kuukausikortillakin paljon. Miten Tikkurilassa pysäköinti voisi siis olla ilmaista?

Ei voikaan. Tikkurilan, Korson, Myyrmäen ja Hakunilan keskustan maa-alueet tarvitaan asuntorakentamiseen, ei autojen parkkeeraukseen. Asukastiheys tuo asiakkaita kauppoihin ja käyttäjiä palveluihin. Keskimääräinen asukastiheys on Vantaalla 900 asukasta / m2, Helsingissä 3000 as. / m2. Asukastiheyttä pitää nostaa siis moninkertaisesti, erityisesti keskustoissa.

Helsingin kantakaupungissa asukastiheys on 9 000 asukasta / m2. Sillä määrällä asukkaita syntyy kivijalkaan kukkakauppoja ja ravintoloita. Kantakaupungissa ei ole Tikkurilan kirjaston takana olevia laajoja parkkialueita, vaan kaikki tila on rakennettu. Rakentaminen tuo ihmisiä. Ihmiset tuovat liikkeitä. Rakentaminen vie parkkipaikkoja. Ne kaivetaan maan alle tai katukerroksen päälle. Molemmat maksavat, minkä takia myös parkkipaikat maksavat.

Maksuton pysäköinti (ja keskustat täynnä tyhjiä seisovia autoja) vai maksullinen pysäköinti (ja keskustat täynnä asuntoja, liikekiinteistöjä ja työpaikkoja)?

Mieluummin työpaikat.

Erinomainen graafi sitä, missä työpaikat sijaitsevat Helsinki / Espoo; siellä, missä ihmisiä on tiiviisti.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti