maanantai 25. tammikuuta 2016

Itsehallinto ei synnytä veroeuroja. Vaikka synnytysosasto Oulaisissa säilyisikin.

Terveisiä pohjanmaalta. Pääsin seuraamaan, mitä keskusteltiin synnytysosaston kohtalosta Oulaskankaalla Oulaisissa.

Kuvaavaa koko prosessille oli kommentit, joiden sisältö oli: ”miksi meiltä aina viedään ja etelässä on kaikki”. Miten se jotenkin muistuttaa tätä itsehallintoaluetilannetta: pienet itsehallintoalueet pitää säilyttää, koska mitään ei voi viedä pois. Pieni on kaunista, paitsi uudella maalla, jossa vain suuri kelpaa.


Synnytysosaston jatkoa mietittäessä kriteeri oli synnytysten määrä. Piti olla tuhat vuodessa. Saatiin tuhat vuodessa. Sitten todettiin, että anestesia-lastentautien erikoislääkärien päivystys puuttuu. Korjattiin puute. Sitten päätettiin laajentaa OYSin (Oulussa) naistentautien osastoa, suljetaan Oulaskangas. Alueen asukkaat lähtivät liikkeelle. Haettiin lausunnot sairaalanylilääkäreiltä. Sitten sairaanhoitopiiri tekee päätöksen. Alueen asukkaiden mielipide – asiantuntijoiden mielipide- muut perustelut. Siinä marssijärjestys.

Terveydenhoidon laatu ei ole pääkriteeri, se on selvää, kun itsehallintoaluejakoa katsoo.

Optimaalisin tilanne jää kuitenkin tällä uudistuksella saavuttamatta. Se on se, että laadukas hoito yhdistyy alueen elinvoimaisuuteen.

Oulaskankaan synnytysosaston lähteminen tarkoittaisi sairaalan kuihtumista ja sitä myöten ammattikorkeakoulun lähtöä Oulaisista. Se näivettäisi koko kaupungin.

Itsehallintoaluesuunnitelmien ongelma on se, että ei kuntien elinkelpoisuus niitä kiinnosta. Niitä kiinnostaa soteasiat. Kouluasiat ja veroeurot kuuluvat muiden päänvaivaksi.

Käytännössä juuri ne veroeurot kuitenkin maksavat joka ikisen synnytyksen ja muut terveydenhuoltopalvelut. Optimitilanteessa synnytysosasto tuo terveydenhoidon yrityksiä alueelle. Syntyisi lasten lisäksi liikevaihtoa ja  työpaikkoja. Se vaatisi sen, että kunnissa katsotaan yli kuntarajojen.

Ja JOS se olisi mahdollista, synnytysosasto kannattaa säilyttää.

#oulainen #elinvoima #soteuudistus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti