torstai 19. marraskuuta 2015

Tarkoitus pyhittää keinot, ei saisi


Vajaa viikko Pariisin tapahtumista. Vieläkin vaikea käsittää. Täysin mahdotonta hyväksyä.

Kaksi lähestymistä.

Yhteisö ennen yksilöä. Kaikkialla ja kaikille yksilö ei ole yhteisöä tärkeämpi. Usein tämä jako vedetään lännen ja idän välille. Se voidaan vetää Euroopassa myös ajallisesti. Ennen Suomessakin yhteisön hyvinvointi riitti perusteluksi sille, että yksilön oikeudet kärsivät. Esimerkkinä vaikkapa vanhimman pojan perimysasema sisarusten kustannuksella (jolla turvattiin elinkelpoiset tilakoot).

Vielä nytkin hetkittäin yhteisön hyvinvoinnilla perusteella loukataan yksilön oikeuksia, kunniamurhat esimerkkinä. Meille nykyajassa eläville länsimaisessa yhteisössä kasvaneille nämä ovat yhtä hyväksymättömiä. Sata vuotta sitten tai tuhat kilometriä itään olisimme ehkä ymmärtäneet hieman, tuskin hyväksyneet. Meidän ymmärrys ja hyväksyntä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että näin ajatellaan ja sen mukaisesti toimitaan. Muualla, ei Suomessa.

Isis perustelee Pariisin terroritekoja 'oikeutettuna hyökkäyksenä' vääräuskoisia vastaan. Oikea uskon yhteisön edun nimissä tapetaan yksilön oikeudet. Ja siinä sivussa yksilökin.

Toinen selitys on haastavampi. Tarkoitus pyhittää keinot. Isisille epävarmuuden, toivottomuuden ja eripuran lietsominen Eurooppaan on niin tärkeä tavoite, että mitkä tahansa keinot ovat oikeutettuja. Jopa viattomien ihmisten tappaminen.

Isis on ääriesimerkki. Pariisi ei toivottavasti toistu. Loppujen lopuksi Pariisissa on kyse sodasta, ei normaalitilanteesta.

Mutta tämäntyyppiset ilmiöt on nähtävissä. Ja toisin kuin kunniamurhissa, tarkoitus pyhittää keinot hyvin usein meidän nykyhetken länsimaisten ihmisten käyttäytymisessä. Esimerkkejä:

-Itsenäisyyspäivämellakoissa rikotut ikkunat . Eivät kaupat ole mitään kostamisen arvoista tehneet. Mellakoitsijoiden halusivat näyttävyyttä viestilleen.

-Ajetaan huolettomasti. Koska huvittaa. Koska kiire. En viittaa tässä todella ikäviin suojatiellä yliajamisiin. Mutta olen törmännyt todella erikoisiin 'risteyksessä rinnalle ja oikealta ohi' tilanteisiin.

Tai

-lautakunnan ei-julkisista kokoukset ja materiaalit levitetään julkisuuteen. Koska oma ajatus on julkisuuslakeja tärkeämpi.Esimerkkejä löytyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti