torstai 3. huhtikuuta 2014

Metropolia vai suurta kuntaa

 
Metropolialue on koko Suomen veturi. Alue uhkaa kuihtua verrattuna kansainvälisiin kilpasiskoihinsa, Tukholmaan ja Kööpenhaminaan. Näin selvityksessä meille kerrottiin.

Moni on sitä mieltä, että Suomi on paras, monessa suhteessa.
Euroopan maista Suomi on paras pisa -tuloksissa, surullisen kuuluisa Ruotsi tulee kaukana.

Suomi on paras maa erityisesti äideille.

Se, että Suomi on vasta 6. paras paikka yrityksille, sitä yritetään parantaa metropolihallinnolla tai kuntauudistuksilla.

Nyt esitellyssä metropolihallintoesityksessä oli mielenkiintoinen fakta. Metropolihallinto hallitsisi maankäyttöä ja rakentamista. Tällä tavoitellaan tehokkuutta kaavoitukseen ja halvempia asuntoja. Molemmat tärkeitä elinvoiman kannalta.

Jonkinlainen valuvika esityksessä tällä hetkellä on.

Se ilmoittaa tarpeekseen kerätä alueen kunnilta 3-3,5% veroja. Vantaalla tämä tarkoittaisi 146 - 170 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä Vantaan maankäyttö käyttää 176 miljoonaa euroa maankäyttöön ja rakentamiseen. Eli jos suunnitelmat pidetään sellaisena kuin ne ovat, eikä niistä enää voi juurikaan tinkiä, joku muu maksaisi tuon puuttuvan osan 7 - 31 miljoonaa euroa.

Helsingin osalta tilanne on vielä mielenkiintoisempi. Siellä maankäyttö ja rakentaminen käyttää 658 miljoonaa euroa (ei siis sisällä investointeja). Metropoliveroa kerättäisiin 474 meur - 553 meur, ylimääräistä katettavaa jää siis 105 - 184 miljoonaa euroa.

Tai sitten toimintaa tehostetaan tuolla summalla. Lähinnä Helsingissä, lähinnä omalla toimialalla. 184 miljoonan euron tehostaminen 658 miljoonan euron kuluista tarkoittaa 28 %. Se on melkoinen organisatorinen haaste.

On tietenkin mahdollista, että Financial Times olisi selvityksiä oikeammassa listatessaan Helsingin euroopan kaupungeista toiseksi parhaimmaksi.

Tai Economist Intteligence Unit, joka määritteli Helsingin maailman 8. parhaaksi kaupungiksi.

Muistissa on vielä Monoclen kannanotto Helsingin erinomaisuudesta. Ylivoimatekijänä Tukholmaan ja Kööpenhaminaan on suhteet itään. Tämä tosin oli aikana ennen Krimin uutta statusta geopoliittisessa maailmassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti