maanantai 3. maaliskuuta 2014

Elinvoimaa, rakenteita vai toimenpiteitä


 
Kahvilat ja kirjastot. Olennainen osa hyvinvointia.

Mihin valtiota tarvitaan? Takaamaan rauhaa. (Sitä ei muuten taata hyökkäämällä muiden kimppuun. Olisiko kyseessä käännösvirhe..) 
Mihin kuntaa tarvitaan? Ihmiset toimivat yksilöinä yhteisöissä. Tämä ei takaa rauhaa, mutta sen, että toiselle ei tehdä sitä, mitä ei toivoisi itselle tehtävän. Kaiken tavoitteena on yksilön ja samalla yhteisön hyvinvointi.
Niin mihin kuntaa tarvitaan? Kunnan tehtäväksi on annettu tiettyjä tehtäviä, koulu, päivähoito, infrastruktuuri, vanhustenhoito, terveydenhoito ja niin edelleen. Jos kunta ei järjestäisi näitä, kotitaloudet järjestäisivät. Kotitaloudet voisivat sitten miettiä kohdallaan, miten nuo toiminnot tuottaisivat. Kotiopettajia ja muuta mukavaa
Suomessa kunnat järjestävät paljon palveluita. Kuntien on syytä olla elinvoimaisia pystyäkseen järjestämään nämä. Vantaan elinvoimaisuudesta keskusteltiin maanantai-ilta.

Meillä on elinvoimaohjelma. Hyvä sellainen.   Ponnistaa (lue: alkaa) suurista investoinneista. Kehärata, Kivistö, Tikkurilan keskusta. Liikennettä tarvitaan. Asumista tarvitaan. Yrityksiä tarvitaan. Työttömyyden vähentämistä tarvitaan. Siinä elinvoimaohjelma lyhyesti.

Vastavirtaan yleistä tapaa tehdä suuria ja korkealle tähtääviä ohjelmia ilman konkreettisia toimenpiteitä, tässä on niitä. Itse asiassa tämä muistuttaa kovin yritysmaailmasta tuttua to do -listaa. Mitä tehdään, kuka tekee, mihin mennessä. 

Mutta kyllä kaikki loppujen lopuksi päätyy meihin ihmisiin. Rakenteilla ei tuoteta hyvinvointia. Ihmisten teoilla tuotetaan. Yritykset menestyvät => palkkaavat työntekijöitä, kun niiden palveluja käytetään.

Haaste kaikille. Suosi lähialueen kahvilaa, kampaamoa tai pesulaa vähintään kerran viikossa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti